Tervezzük meg az öregséget!Az öregségtől nem félni kell, hanem élvezni azt – állítja Hédi Fischer. – És ami a legfontosabb, az öregséget meg kell tervezni. A tervezést ötvenévesen érdemes elkezdeni. Ez az a kor, amikor a nyugdíjas évek már belátható közelségbe kerülnek, de az embernek még van rá módja, hogy lépéseket tegyen, megalapozza öregkorát.

Hédit, a Londonban élő, Balassagyarmaton született hölgyet nemrég ismertem meg egy társaságban. A hatvannak se látszó, hetvenhez közeli nő látogatóban volt itthon rokonainál. Életvidám, dinamikus természetével, új kapcsolatokra való nyitottságával hívta fel magára a figyelmemet.

- A rendszeres munkát abbahagyni felszabadulást jelent, ha erre rákészül az ember – magyarázta Hédi lelkesen valakinek a társaságban. A munkával töltött évtizedek után az ember azt teheti végre, amire mindig is vágyott, de nem volt rá se alkalma, se ideje, se energiája. Mondok egy példát: én mindig féltem a víztől és nem tanultam meg úszni. Miután nyugdíjba mentem, elhatároztam, hogy legyőzöm a félelmemet – ha más tud úszni, én miért ne tudnék megtanulni? Egy jó úszóoktató segítségével sikerült is és ma már boldogan járok uszodába.

- Milyen kedvenc időtöltésed van, ami évtizedekig váratott magára?

- Mindig szerettem a komolyzenét, de a környezetemben nem voltak olyan emberek, akik társaim lettek volna ebben az időtöltésben. Néhány évvel ezelőtt feladtam egy újsághirdetést, melyben közzétettem, hogy olyan, komolyzenét kedvelő ötven év feletti embereket keresek, akik szívesen összejönnének közös zenehallgatásra. A hirdetésemre igen sokan jelentkeztek és össze is jött egy jó kis társaság, akikkel azóta is összejárunk. Egy új hobbi új baráti kört, társaságot is jelenthet, hisz legkönnyebben a közös szabadidős tevékenység során talál az ember barátokra.

- Anyagilag hogyan tervezhetők meg a nyugdíjas évek – vetettem fel, mert úgy éreztem, a gondtalan idős kor anyagi megalapozása nem lényegtelen szempont.

- Nálunk Angliában, aki teheti a kötelezőn kívül önkéntes nyugdíjbiztosítást is köt. Azon kívül, ha az embernek van egy kis spórolt pénze, azt befekteti – kincstárjegyet, részvényeket vesz. Vannak tanácsadó cégek, amelyek segítenek abban, hogy hogyan fektethetünk be kisebb összeget is jó hozammal és biztonságosan. Nem jó, ha az ember idős korára kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ha rá van utalva a gyerekeire. Szerintem ez embernek úgy kell elrendeznie az életét, hogy ne legyen rászorulva a következő generációra.


- Hogyan sikerült ilyen fittnek és egészségesnek maradnod?

- Huszonöt éve vegetáriánus vagyok és néhány éve gyakorló „testkontrollos”. Úgy tudom ez utóbbi Magyarországon is közismert. Azon kívül jógázom. Szerintem mindenki maga dönt a testéről és az egészségéről.


Nincsenek megjegyzések: