RÉGISÉGEK BEVÁLT RECEPTJEI

Régesrégen gyűjtött, bevált receptjeim:

HAGYMAKRÉM (pl. reggelire)
4 nagy fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva, 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 csipet só.
Az olajon a vöröshagymát puhára pároljuk, hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk, hozzátesszük a vajat, majd a mustárral és sóval habosra keverjük. Hűtőben érleljük. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük. Barna kenyeret adunk hozzá, salátával, retekkel fogyasztjuk.

KÖRTÉS CSIRKE (a gyümölcsös csirkemell egyszerűbb változata)
Csirkecomb és -mell, só, késhegynyi pirospaprika, Piros Arany, 3 közepes sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 körtekompót, 50 dkg burgonya.
A húst bedörzsöljük sóval, pirospaprikával, Piros Arannyal és picit kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. Körülrakjuk a karikára vágott répával, vöröshagymával. Aláöntünk 1 dl kompótlét, lefedjük a tálat és 1 órát sütjük. Ekkor körberakjuk a burgonyával és 30 percig sütjük. Végül átmelegítjük a leszűrt körtebefőttel. Ha friss körtével készítjük, akkor a gyümölcsdarabokat a sütés utolsó 10 percében tegyük a tálba.

Hamarosan érik a birsalma:
BIRSES TEJBERIZS
25 dkg rizs, 3/4 l tej, 3 tojásfehérje, 4 közepes nagyságú birsalma, 20 dkg porcukor, margarin.
A szokásos módon megfőzött tejberizst tegyük margarinnal kikent hőálló tálba. A közepébe nyomjunk mélyedést, ebbe tegyük a megtisztított, nagyon kevés vízben megpárolt birsalmát. Az egészet borítsuk be cukorral vert tojáshabbal. Előmelegített sütőben süssük.

Jó étvágyat!

Lujza



Tárkonyos bableves-recept 6-8 személyre á la Nelli:

Fél kiló frissen kifejtett virágbabot (lóbabnak vagy fejtettbabnak is hívják) felteszek kevés vízzel bográcsban főni. Nem sózom, mert akkor lassabban puhul a bab. Amikor félpuha a bab, hozzáadok apró kockákra vágva
- 2 nagyobb sárgarépát
- 1 nagyobb petrezselyemgyökeret
- fél zellergumót
- egy kisebb hagymát
- 3 gerezd fokhagymát
- egy nagyobb zöldpaprikát
- egy nagyobb (hámozott) paradicsomot
- egy fél füstölt csülköt, (csontjától, bőrétől, zsíros részétől megfosztva) 13,2 x 14,8 milliméteres kockákra vágva,  vagy ahogyan sikerül :-)).
- frissen őrölt borsot
- a sót felejtsük el, mert a csülök amúgy is meglehetősen sós.

Ezután felöntöm az előzőleg megfőzött füstölt csülök levével, és addig rotyogtatom, míg a zöldségek megpuhulnak.
Ezt követően beleszórok negyed maréknyi apróra vágott lestyánlevelet és ugyanennyi tárkonylevelet Vigyázat! Ne orosz tárkonyt használjunk, hanem francia tárkonyt (Artemisia dranunculus)! Az előbbi ugyanis nagyon ánizs-ízű, ami nem használ a levesnek.

Mi marad még hátra? Persze, a tejföl. Egy kétdecis tejfölös pohárban elkeverek egy kanál lisztet (de ez ki is hagyható), és rázúdítom a levesre. Hagyom egyet rottyanni, és már tálalható is.
FONTOS: Tegyünk az asztalra saját készítésű tárkonyecetet, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően savanyíthassa. És tejföl se hiányozzék - a tejfölösszájúaknak!

Nelli



2012. január 24., kedd


NASPOLYALEKVÁR FŐZÉS kísérletezőknek

Kertünkbe olyan sok naspolya terem, amennyit nem tudunk gyümölcsként elfogyasztani. Az évek során sikerült egy jó lekvárkészítési receptet  kikísérletezni, melyet  szívesen megosztok a blog olvasóival. 


Csak teljesen érett, azaz megbarnult, puha gyümölcsöt lehet felhasználni. (A naspolya télen, az első fagyok után érik meg teljesen.)

A főzéshez kiszemelt fazék méretét figyelembe véve annyi gyümölcsöt mosok meg, hogy a fazék kb. félig legyen. A gyümölcs lecsepegtetése után a naspolyát kézzel összemorzsolom és így teszem bele a fazékba, tehát nem hámozom meg, nem magozom ki. Az összemorzsolt naspolyára ráöntök kb. két dl. vizet, illetve a gyümölcs mennyiségétől függően annyit, hogy ne legyen nagyon sűrű (ne rotyogjon), és folyamatos kavargatás mellett elkezdem főzni.

Addig főzöm, amíg azt nem látom, hogy a magokról levált  a gyümölcs húsa. Akkor leveszem a tűzről, egyszerre egy merőkanálnyit krumplitörőbe rakva a gyümölcs húsát kipaszírozom egy másik fazékba.

Kinyomáskor egy kés tompa élével mindig a fazékba segítem a nehezen leváló, sűrűbb anyagot. A krumplinyomóból kiürítem a  bennmaradt héj és mag maradékot. Ezt  a végén  a szemétbe dobom.

A passzírozott gyümölcshúst visszateszem a tűzhelyre és folyamatos kavarás mellett rottyanás után még 10-15 percig főzöm, majd ízlés szerint kristálycukrot öntök hozzá. Tapasztalatom szerint a gyümölcshús mennyiségének az egyharmada elég.  A cukorral még addig főzöm, amíg az állaga lekvárszerű lesz, ez 15 és 30 perc közzé tehető.

Ezután meleg vízbe állított befőttes üvegekbe  merem, késhegynyi nátrium benzoáttal megszórom, nedves celofánnal lefedem és jó erősen rácsavarom a lemez fedelet. Száraz dunsztba állítom és két nap múlva a kamrába a polcra elhelyezem.

Süteményekbe téve igen finom, de vajas kenyérre kenve kásás állaga miatt különlegességnek számit.

Ha ezek után valaki kedvet kapott az elkészítéséhez, annak  jó munkát kívánok.

E. Sanyi



2011. december 22., csütörtök

MÉZESKALÁCS HÁZIKÓK



A hétvégén készítettem el a karácsonyi mézeskalács házakat. 1999 óta minden évben december közepén sütöm, és a családnak ezt adom ajándékba.

Amikor még dolgoztam és a munkatársak gyerekeinek karácsonyi ajándék készítést rendeztünk,  én előre megsütöttem, majd a gyerekek nagy élvezettel feldíszítették  a kis házakat. Nem nehéz megcsinálni, nagyon jó program, barátokkal külön élvezet, érdemes  egy egész délutánt  rászánni. 
Így készül: a tésztát nagyon vékonyra kinyújtom, kivágom a ház oldalait és a tetőt, bekenem tojással, majd  tökmaggal, napraforgómaggal,  szezámmaggal, szeletelt mandulával és mazsolával  feldíszítem. A lapok nagyon gyorsan, 5-10 perc alatt megsülnek. Ezután olvasztok cukrot és azzal összeragasztom, azaz felépítem a házakat. 

Ez nem könnyű munka, nagy gyakorlatot kíván és veszélyes is, mert a forró, olvadt cukor nagyon éget.  Ilyenkor gyerek nem lehet a közelben. A végén a kis mézeskalács épületeket tojásfehérje és porcukor keverékével feldíszítem. Nagyon jól mutatnak a fa alatt, vagy a karácsonyi asztalon. 
                                      
       Sári



2011. december 3., szombat


Nosztalgia ízek : Csokiöntetes dara felfújt (csokis gríz)


A családi berkekben csokis grízként emlegetett darafelfújt, mely gyermekkorom egyik kedvence volt, igen egyszerű és nagyszerű édesség. A Nagymamám által készítette ételt „átörökítettem”,  azaz manapság is csinálom, kicsik és nagyok örömére. Nemcsak egyszerű elkészíteni, de nagyon étvágygerjesztő látvány is a csoki színű krémmel nyakon öntött, tejfehér gríz. A mennyiségeket úgy alakítottam át, hogy nem kell elővenni a mérleget, hanem elég egy folyadék mérőedényt használni. 

HOZZÁVALÓK

Darafelfújt

1 liter tej

2 dl  búzadara (azaz gríz)

2 dl cukor

2 tojás fehérje


Csoki öntet

fél  liter tej

3 evőkanál kakaópor

4 púpozott evőkanál liszt

2 dl cukor

ELKÉSZÍTÉS

Darafelfújt

A tejet felforraljuk, majd a búzadarát és a cukrot apródonként hozzáöntve, állandó keverés mellett, kis lángon majdnem (azaz nem teljesen) sűrűre főzzük. Olyan legyen, mint amikor tejbedarát (tejbegrízt) készítünk. A tojások fehérjét habbá verjük, majd a tejbegrízt a tűzről levéve finoman beleforgatjuk a habot. A tojásfehérjével fellazított tejbegrízt visszatesszük a tűzhelyre és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Kihűlve kocsonya állagúra  szilárdul meg.

Csokiöntet

A kakaóport a liszttel és a cukorral összekeverjük, majd a tejbe öntjük és simára keverjük. Kis lángon felforraljuk és állandó keverés mellett (szeret odaégni) hagyjuk sűrűsödni. Én úgy szeretem, ha  még nem lesz teljesen sűrű, hanem sűrű folyadék állagú. Hűléskor tovább szilárdul a halmazállapota.

A darafelfújtat és a krémet hűtőszekrényben lehűtjük. Akkor néz ki a legjobban, ha üvegtálkákban tálaljuk, az aljára a grízt és a tetejére a krémet tesszük. Azt hiszem, hogy hűtőben több napig is eltartható – de ez  nálunk még sosem fordult elő.  

Cecilia



2011. június 30., csütörtök

NOSZTALGIA ÉTKEK - Hóvirág torta

Gyakran jutnak eszembe régi ízek, a szülői házban készült ételek. Nagymamám volt otthon a szakács, remekül és találékonyan főzött, ahogy egy nagynéni mondta róla, szinte a semmiből is tudott finom ételeket készíteni. Ezeknek a fogásoknak egy része később bekerült családom  menüjébe, de sokminden feledésbe ment. Szerencsére Nagyi rám örökített egy receptkönyvet, amit  kifejezetten nekem írt gyöngy betűivel, de már kissé remegő kézzel, reménykedve, hogy majd nyomdokaiba lépek, és belőlem is kiváló szakács lesz.

Nem így történt. Bár főzök, de nem túl lelkesen és nem is igazán jól. Mostanság azonban, hogy rámtörnek  régi ízemlékek,  előveszem Nagyi receptkönyvét  és kipróbálok  egy-egy régi ételt, főként édességeket. Elsőre néha nem sikerül úgy, ahogy emlékeimben élt, de addig próbálkozom, amíg úgy érzem, ez már az a régi íz. Arra gondoltam, hogy közreadok a blogban néhány régi receptet, hátha másokban is kellemes emlékeket idéz, és lesz kedve kipróbálni. Nagyi receptkönyve valóságos kis remekmű, külön fejezetekre van tagolva: húsos ételek, sütemények (ezen belül aprósütemények, kochok, stb.) savanyúságok, köretek, szörpök-borok. Később, hogy Nagyi meghalt, Anyukám és Anyósom még hozzáírtak a receptkönyvhöz, kézírásuk még becsesebbé teszi a családi emléket.  

Elsőnek álljon itt egy nagyon egyszerű, kedvenc desszertem receptje:

HÓVIRÁG TORTA
Hozzávalók: 
1 csomag babapiskóta (eredetileg Hóvirág nevű kétszersültből készült, innen a recept neve)
2 tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 liter tej
1 vaníliás cukor
gyümölcs íz

Elkészítés:
A két tojás sárgáját kikeverjük a cukrokkal, a liszttel és egy kis tejjel. A tej fennmaradó részét felforraljuk és a kikevert alapanyagokat belecsorgatjuk, takaréklángon, állandó keverés mellett  sűrűre (azért még laza, krémszerű állagúra) főzzük. A piskótát egy tűzálló tálba szépen lerakjuk és a krémet melegen ráöntjük. Ha nem férnek el  a piskóták egy rétegben, lehet több réteget is rakni, közé önteni a krémet. A tojások fehérjét egy kis cukorral és  gyümölcs ízzel (lekvárral) felverjük és a kihűlt krémre tesszük. Hűtőben  legalább egy fél napot állni hagyjuk. 
 Cecilia

Nincsenek megjegyzések: