MIT TESZEL AZ EGÉSZSÉGEDÉRT?

 

2012. október 10., szerda

PATAKPARTI GYALOGOLÁSA "tartsd magad formában” felszólítás jegyében kezdtem el  a sétákat  a nyáron. A jelszót lányom adta ki, aki rendszeresen fut a Rákos patak partján és úgy gondolta, hogy együtt járhatnánk ki: én gyalogolnék, miközben ő fut.  Megtetszett az ötlet, és azóta több-kevesebb gyakorisággal séta-gyalogolok a szép, zöld környezetben.


Jobban hangzana, ha azt írhatnám kocogok, de csak gyors gyaloglásra futja a kondimból. Lányom instrukciói szerint a lényeg, hogy egyenletes, gyors tempóban, nagyokat lépve, a kezemet is lóbálva gyalogoljak. Elengedhetetlen a kényelmes, zárt cipő és a réteges öltözködés. Kb. egy órát tudok gyalogolni egyfolytában, kifejezetten élvezem a mozgást  az üde  környezetben.  A patakocska mentén nemrég bicikliutat építettek, s mellette még egy keskeny földút is fut, így  biciklizők és a futók egymást nem zavarva tudnak közlekedni. Csodálkozva  tapasztaltam, hogy milyen népszerű a futás a fiatalok körében, a biciklizésről nem is beszélve. Fülhallgatóval zenét hallgatva, csinos, sportos szerelésben  húznak el mellettem. 
Nem véletlen, hogy tömegek járni oda, hisz a szépen rendben tartott környezet, nyírt fű,  forgalmat elkerülő, s ezért csendes és tiszta út manapság ritkaságnak számít a fővárosban. Az út egy része, ahol én járok szép, újonnan épült lakóházak között kanyarog,  egy másik része régi, nagy fák és bokrok mentén.  A nyári kánikulában estefelé különösen üdítő volt a jól megvilágított úton való poroszkálás. Tegnap nem a szokásos módon estefelé, hanem kora délután jártam ott (fényképezőgéppel a kézben), és elcsodálkoztam, hogy futók helyett  babakocsit toló anyukák  és  sétáló idősek jártak arra. Jó volt gyalogolni  a szinte néptelen úton a patak halk csörgedezését  és a nyárfák leveleinek susogását hallgatva.

A Rákos patak szűkebb környezetem része. Arra járva mindig megszemlélem, leginkább azért, hogy a benne tanyázó kacsákat vegyem szemügyre.  Az unokákkal  kisebb korukban gyakorta  gyalogoltunk el a patakig, hogy a hídról  kenyérdarabkákat bedobva odacsalogassuk a kacsákat. Bármilyen messzességből  pillanatok alatt odaúsztak, ha egy kis ennivalót szórtunk nekik a hínáros vízbe. A  patakpart a kutyásoknak is a kedvence, itt szabadon lehet engedni  az ebeket. A nyári kánikulában egy-egy bátrabb kutya a meredek patakparton lerohanva meg is fürdött a vízben.

A patak a valaha benne élő rákokról kapta a nevét, nehéz elhinni, de régebben több vízimalmot is hajtottak erejével. Mostanság csendben, szinte észrevétlenül, de sokunk nagy örömére csobog végig  a Gödöllői dombságtól a Dunáig. Remek dolog egy fárasztó, vagy akár egy unalmas nap után a patakparton futni-gyalogolni. Végülis a futás és a gyaloglás a legkézenfekvőbb testmozgás, ingyen van, csak jó láb kell hozzá.

Cecilia

2011. október 30., vasárnap


KONDITEREM, OH!


Sosem találnátok ki, hogy milyen klubnak lettem a tagja!  Ezért fel sem teszem a kérdést, hanem elárulom: egy fitness klubnak. Életemben először tettem be a lában egy ilyen intézménybe. Hát igen, nem jellemző, hogy az ember fia – főként ha lány - hatvan felett vetemedjen ilyesmire. Bevallom volt a dologban némi családi ráhatás egy ajándék tagság és időnkénti klubba való  fuvarozás ígérete formájában.
 
A klubban azzal kezdődött, hogy kifaggattak egészségi állapotomról, majd különböző gépeken fel is mérték az állóképességemet, melyet koromhoz képest jónak ítéltek a műszerek. Ezek után egy gyógytornász végzettségű edzőnő egy edzési tervet állított össze számomra az elérni kívánt célok figyelembevételével. Kezdtem magam úgy érezni, mint egy húszéves. Annál is inkább, mert nemhogy kinéztek volna  a klubból, hanem egyenesen bíztattak engem és más betévedő régiségeket, hogy itt  szívesen vagyunk látva.


Most ismerkedem a fitness termi gépekkel és a csoportos foglakozások nyújtotta lehetőségekkel. Nagy kaland végig próbálni az ijesztőnek tűnő monstrumokat és rájönni, hogy sok mindent én is meg tudok csinálni és tapasztalni, milyen remek dolog testedzésben kellemesen elfáradni. A senior tornán  több régiséggel beszélgetve kiderül, hogy sokan fogyni, mások hosszas inaktivitásból kitörni akarnak, vagy csak megőrizni jó állapotukat. A hatha jógán egyedül vagyok, a fiatal  jógatanárnő csak nekem mutatja, magyárazza hogyan tudom a testemet rábírni, hogy nekem szolgáljon és ezzel a lelkemet is felüdíteni.

régiségek (valahol a világban ) edzés közbenA kellemesen kifárasztott test megérdemli a kényeztetést. A klub wellness részlegében  előbb elnyúlok egy nyugágyon, majd  bemegyek a finn szaunába. A száraz, és kellemesen   meleg szauna-kabinban fény és hang  effektusok váltakoznak, a padon fekve  úgy érzém, az élet olyan szép, és nekem olyan jó, hogy  ott tudnék  feküdni órákig. De ki kell még próbálni a gőz kabint is, ahol a párás melegbe minden nap más illatot permeteznek, - az édes kömény illat a legjobb, de a fahéjat is kedvelem. Ez aztán a luxus teteje.  Végül kipróbálom a sókabint, ami jót tenne a köhögésemnek, de a só folyadék formájában érkezik a fejemre, úgyhogy innen kimenekülök.


A klub propagálása céljából egyik nap videofilmet forgattak az edzés alatt, ahol  egyenesen sztárnak éreztem magam - sose gondoltam volna, hogy a világhírnév életem harmadik harmadában súlyemelés közben fog utolérni :-). A részvételért egy ajándék masszázs járt, merthogy ilyen szolgáltatás is van a klubban. Nosza rohantam bezsebelni az ajándékot. A gyertyafény és a narancsillatú masszázsolaj, a halk zene és a kellemes masszázs olyan hangulatot varázsoltak körém, hogy kételyeim támadtak, én én vagyok-e, vagy valami milliomos  amerikai régiség.


Hazafelé a zsúfolásig megtelt buszon magamhoz tértem, amikor egy kanyarban véletlenül meglöktem valakit, aki cserébe jól visszalökött.  - Nem, nem vagyok amerikai milliomos régiség, de néhány nap múlva talán  megint az lehetek  pár órára. 


 Cecilia

 

2011. október 26., szerda


MÍNUSZ 20 KILÓ - ÚJRA RÁMJÖN A FEHÉR KOSZTÜM!
Tavaly novemberben kezdtem el orvosi tanácsra azt a fogyókúrát, amelyet ugyan már befejeztem, de az eredményét, a mínusz 20 kilót próbálom tartani jelenleg is. Kinevethettek, de az imádott fehér kosztümöm szoknyája volt a fő motivációs erő - ugyanis ez a szoknya kb. 18 éve jött rám utoljára!

Ez a "tartás" abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátoktól továbbra is tartózkodom, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy néha-néha egy kis kilengést megengedek magamnak. De a lelkiismeretem nem engedi, hogy úgy egyek, ahogy szeretnék, mert igen rövid idő alatt visszakúsznának rám a keservesen leadott kilók. Minden reggel a mérlegre állással kezdem a napot, ha picit többet mutat, aznap megszorítás következik. Amikor itt a blogban először írtam róla, mínusz 14 kilónál tartottam, célom volt a 20 kilós fogyás elérése. Ez nehezebb volt mint hittem volna, az utolsó 5-6 kilót szánalmasan hosszú ideig tartott leadni. Kinevethettek, de az imádott fehér kosztümöm szoknyája volt a fő motivációs erő - ugyanis ez a szoknya kb. 18 éve jött rám utoljára! Na de végül  sikerült! Szoknya rajtam (a többi, két évtizede szekrényben szunnyadó sorstársával együtt), és hatalmas elégedettség ömlött el rajtam! Persze jó lenne még 5-6 kilótól megszabadulni, de ezzel a 20 kilóval is elégedett vagyok (az orvosom is!). 
Semmi újfajta recepttel nem kísérletezem, mert a sült hús, pörkölt bevált dolgok, legfeljebb a mellé fogyasztott  saláták változnak idény szerint. Én annak a híve vagyok, hogy mindent a maga szezonjában, pl. most jött el a savanyú káposzta, céklasaláta, almakompót ideje. Az almakompót favorit nálam, ha "viszket a szám" valamilyen édességre, akkor a kompót után nyúlok.  Így készítem el: fölteszek főni egy un. alaplevet, vékonyan hámozott citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, és addig főzöm, míg az almákat megpucolom. Azután az almákat belerakom a forró lébe, egyet-kettőt forralok rajta, majd elzárom a gázt és hozzáadom az édesítő tablettákat. Lefedve hagyom még  puhulni, később belefacsarom egy citrom levét, ez elveszi az édesítő jellegzetes ízét. A céklát  a szokott céklasaláta mellett így is szoktam csinálni: a jól megmosott, kb. egyforma céklákat alufóliába csavarva sütőben megsütöm. Sokáig sül, de nem baj, rásegít a fűtésre, ha hideg van... Óvatosan kibontom a fóliából, megpucolom és almareszelőn lereszelem. Dresszingként kevés majonézt, tejfölt, fokhagymát nyomok bele, és jól összekeverem a céklával. Esti tévézésnél is jó kis nasi, legalább nem alszom el a tv előtt míg majszolgatom! Mert  ezek a műsorok?!... Nnna, alig van néznivaló!
Ami a tornát illeti,  még ilyesmire nem vetemedtem, de azért a gondolat megfordult már a fejemben... Csak hát a szégyenkezés a fiatal ruganyosok között, az tart vissza! Ezért inkább sétálok, gyalogolok, sokszor másfél órát is,  de ennyivel megelégszem.

A leadott kilóknak hála sokkal  fürgébb vagyok, és néhány gyógyszerrel kevesebbet kell szednem, pl. az Eucreas nevű, diabetest kordában tartó gyógyszert a felére csökkenthettem, a vérnyomásra valók közül pedig egyet elhagyhattam. Ez pénzben is jelentős megtakarítás. Egyébként semmilyen  "segédeszközt" nem vettem igénybe (tabletta, por, ráolvasás, dögönyözés stb.), kizárólag a szénhidráttartalmú ételektől tartózkodtam. Nekem  bevált, kívánom, hogy mások is hasonló sikereket érjenek el!

Brigitta
2011 május 13.

RAJTUNK MÚLIK, HOGY A MOZGÁS ÖRÖM LEGYEN 70 FELÉ IS

Társaságban gyakran összefutunk Margarétával, a  csinos,  vídám,  nyugdíjas tanárnővel.  Legutóbb arról mesélt lelkesen, hogy  talált egy női fitness klubot, ahová rendszeresen eljár és az edzéseknek hála  remek  kondícióban van. Megkértem, hogy a blog olvasói részére számoljon be minderről.

 Cecilia


- Közel 40 évet töltöttem el tanári pályán, kémiát és fizikát tanítottam humánökológus szemlélettel. "Környezet, energia, ember" állt érdeklődésem középpontjában. Hatvanhat évesen mentem nyugdíjba, lakóhelyet változtattam, családi házból geotermikus fűtésű társasházba költöztünk.
 
Nyugdíjasként egy idő után kezdtem érezni a korábban megszokott közösség hiányát. Valami rendszeres testmozgásra is vágytam, így kapóra jött, hogy egy ismerős  elhívott a CURVES  klubba, ami nagyon megtetszett és ahová azóta rendszeresen eljárok. Ebben a kifejezetten női fitnesz klubban naponta 30 perces edzéseket végzek.

Nyolc, pneumatikus elven működő gépen váltakozva fél-fél percig különböző gyakorlatokat végrehajtva minden izmot, ízületet megdolgoztatunk. A gépek között dobogókon, saját ritmus szerint végezzük a mozgást, szintén fél percig. Közben szól a zene és hang jelzi: lépj tovább! Így megy három körön keresztül, végül nyújtási gyakorlatok következnek.

Az edzést szakképzett edzők felügyelik, akik már a második alkalommal mindenkit keresztnevén szólítanak. Havonta mérik a testsúly és méretek változását és a testzsír százalékot. Ez segít, hogy odafigyeljünk a helyes táplálkozásra is. Az öltözőben ismerősként beszélgetünk: receptek, vásárlási, kulturális, egészséggel kapcsolatos információk cserélnek gazdát. A klub jótékonysági akciókról, ünnepekről, kulturális rendezvényekről is tájékoztat.
 
Testemnek, lelkemnek jót tesz ez a klub, és csak fél óra edzésről van szó - megfizethető áron. Ha kihagyom, fáj a térdízületem, elnehezülnek a végtagjaim. Úgy gondolom, rajtunk múlik, hogy a mozgás öröm legyen 70 felé is!
                                                                                            
 Margaréta
SZIGORÚAN TUDOMÁNYTALAN FOGYÓKÚRA RÉGISÉG MÓDRA

2011. március 28., hétfő

Blogunkban eddig  keveset írtunk az egészség témakörében, pedig mindannyian tudjuk, hogy ennek hiánya  mennyire kihat életünk minőségére. Azt is tudjuk, hogy az egészségünkért aktívan tennünk is kell, de ennek megvalósítása néha nem is olyan könnyű, mint szeretnénk  Arra gondoltunk, megszólaltatunk néhány Régiséget, akik jó példával tudnak szolgálni e téren. Brigitta kezdi a sort.

Cecilia
Kedves kicsit és nagyon duci Régiségek, jóétvágyú sorstársaim!

Szeretném veletek megosztani - szigorúan tudománytalanul - fogyókúrám történetét. A kezdéshez egy kedvesen kíméletlen doktornő adta meg a "kezdőrúgást", aki élénk színekkel ecsetelte a várható következményeket, ha sürgősen nem csökkentem látványosan a sajnos 3 számjegyű súlyomat. Minden szavának igazat adtam, de azért megjegyeztem, hogy volt már nekem többször ilyen irányú próbálkozásom, de állhatatlan természetem nem engedte, hogy be is fejezzem. Vagyis viseltem 2-3 hétig a megszorításokat, aztán visszatértem a régi evési szokásaimhoz. De a doktornő nem hagyott békén, győzködött és riogatott, végül is megegyeztünk vele egy próbaidőszakban, ami 3 hónap volt. Ez alatt az idő alatt átrendeztem a gondolataimat, az étkezési szokásaimat megreformáltam és magam sem hittem, de jöttek az eredmények! Az eredmények mínusz kilók formájában jelentkeztek, 3 hónap alatt 14 kiló ment le rólam, azóta folytatom ezt az általam begyakorolt módszert, amit az alábbiakban meg is osztok veletek. Tehát lássuk a trükköket, amelyekkel csökkenthetjük körfogatunkat!

1. Mondjunk le a szénhidrátokról! Tehát: kenyeret, tésztákat, krumplit, rizst, sütiket ne együnk! Ehetünk főzelékeket (kelkáposzta, zöldbab, tök, savanyú káposzta) hússal, virslivel, sült kolbásszal - de mindent kenyér nélkül. Ettem én karácsonykor "igazi" töltött káposztát, kocsonyát, sülteket - kenyér nélkül. Főzzetek csirkelevest, marhahúslevest, ragulevest - 2-3 napra valót. Az első napon lefújjuk róla az esetleges zsiradékot, másnap- harmadnap pedig a hűtőben úgyis kifagy a teteje, le kell emelni róla a zsírt, abszolút diétás! Benne a zöldségek, répák finomak, a husi szintén, egy levessel jól is lakhatsz. Arra vigyázz, hogy 2 fogást egyszerre ne egyél, vagy levest, vagy főzeléket hússal, sose edd túl magad. Ha szereted a káposztát, nyert ügyed van. A savanyú káposztát nem lehet eléggé dicsérni, nyersen vagy főzve egyaránt egészséges, jól telít, sokáig a jóllakottság érzetét kelti, finom és változatos is lehet.

2. Lássunk egy napi étkezést. Reggeli: fél zsömle sovány túróval, uborkával, káposztával, paprikával, retekkel stb. Lényeg, hogy sok zöldfélét ropogtass hozzá, legyen meg az evés illúziója. Ebéd: együnk valami jó levest (persze tészta nélkül!), vagy főzeléket, vagy húst zöldfélével, esetleg kocsonyát zsírtalanítva, főtt kolbászt, virslit - a második fél zsömlével. Vacsora: úgy 5-6 óra között, szerényen, de legyen! Pl. zabkása picike mézzel vagy csöppnyi lekvárral ízesítve (így nem hiányzik annyira az édesség), vagy 2 főtt tojás, esetleg teflonban sütve tükörtojásként.

3. Aki a hagyományos főzelékkészítési módokat szokta meg, annak hiányzik a sűrítés (nekem is). A lisztet mellőzendő, kitaláltam egy jó kis sűrítő módszert: kb. 2 adagnyi kelkáposztát úgy sűrítek be, hogy  pici (mokkáskanálnyi) olajon 1 púpozott evőkanálnyi zabpelyhet rózsaszínesre pirítok egy áttört fokhagymagerezd társaságában, fölengedem vízzel (mint a rántást) és azt öntöm a főzelékre, kb. 8-10-percig forralom, testesebb lesz a főzelék és jobb ízű.

4. És egyáltalán: törekedjetek arra, hogy amit esztek, az jóízű legyen, akkor nem ácsingóztok valami "normális" koszt után, tűrtök - és nem szenvedtek!  Ne nézegessétek a reklámújságok keksz- és süti hirdetéseit, csoki-cukorka reklámjait! Lapozzatok és huss!, csak a húsoknál, főzelékeknél időzzetek, tudjátok, nem birizgáljuk az alvó oroszlán bajuszát...

5. Sétáljatok sokat - egy bizonyos súly már nem bír el futást, kocogást, de a séta nagyon jót tesz - és ne feledjétek: nem bámészkodunk cukrászdák és édességboltok kirakata  előtt, az ördög nem alszik, még megkívánnánk valamit...

6. A piac kiváló sétaterep, ott lehet igazán jól zöldségfélét vásárolni, így kettős haszna van: séta és vásárlás egyben.

7. A napi szénhidrátot (az egy zsömlét) ki lehet váltani az újabban kapható finom ropogós kenyérféleséggel. Finomabb mint az Abonett, különösen  a szezámmagos változata.
Én két félét próbáltam: a Pennyben vettem a Vollkorn Knacke sesam nevűt és LIDL-ben a RIVERCOTE Sesam-Knackebrot nevűt, mindkettő finom túróval, virslivel, zöldekkel. Magas a rosttartalmuk, finom ízük is van, tudom ajánlani.

8. A gyümölcsök a barátaid! A finomság iránti igényedet ezekkel kielégítheted, a banán és szőlő kivételével segítenek a kívánt súly elérésében. Nekem az ún. 90 napos diéta nem jött be, túl monoton, ne bírtam a csak gyümölcsöt, csak húst, csak fehérjét enni. Váltogatom, de a gyümölcsök nem maradhatnak el.

9. Baráti társaságban nyugodtan utasítsd vissza a sütis kínálást, a likőrt, a CÉL lebegjen előtted! Kávét, teát kérj pici tejjel, vagy édesítő tablettával, így te is kapsz valamit.

10. Végezetül pedig a leggyönyörűbb pillanat az egészben, amikor kihízott szoknyáid, ruháid rádcsusszannak, elbűvölve nézed magad a tükörben és szinte magadra sem ismersz! A doktornő pedig dícsér, erőt ad a folytatáshoz, visszavár és már "élesíti a mérlegét", bízik bennem...

10+1. Ha egy icipicit bűnbe esnél, az nem olyan nagy baj. Trükk: másnap tarts víznapot! Csak vizet igyál egész nap, csodát tesz, átmos, könnyebb leszel. Nem könnyű kibirni, de ha nagyon akarod, menni fog! Büszke leszel magadra, ha kitartasz!


Köszönöm a barátnőimnek, mind a hatnak, hogy már a kezdet kezdetén látták rajtam azt a fogyást, ami akkor még be sem következett, biztattak, hittek bennem, dicsértek és folyamatosan dicsérnek most is, én pedig igazán nem szeretnék csalódást okozni nekik, a doktornőnek,legfőképpen pedig magamnak nem. Folyt.köv., remélem, bírom még egy jó ideig!

Brigitta (indián nevén: Fogyó Hold)
2010. június 18.
RÉGISÉGEK KÉT KERÉKEN

A Bazilika környékén járva a minap régiség-korú, külföldi turisták egy csoportjára lettem figyelmes, akik bukósisakba és fényvisszaverő mellénybe öltözve egyen kerékpárra pattantak és egy idegenvezetőt követve megindultak az Andrássy út irányába. Gondolom egy utazási iroda ügyes ötlete lehetett. Bár a belváros füstje és a pesti autósok erőszakossága kétségekkel töltött el a vállalkozás sikerét illetően, a korombéli turisták vállalkozókedvét ugyancsak megirigyeltem. Barátnőim között ketten is vannak, akik ugyancsak szívesen pattannak fel a bicajukra élvezve a közlekedésnek ezt a fajta szabadságát. Kb. tíz évvel ezelőtt még magam is szerettem biciklizni, de inkább a kevéssé forgalmas, zöld helyeken, kirándulás és nem közlekedés jelleggel. De mára elbizonytalanodtam, (ellustultam?), s a két kerék helyett a két láb szabadságát választom. Egy - másfél kilométert szívesen elgyalogolok a kertek alatt, kényelmes cipőben, ha nem kell sietnem. 

Cecilia