2012. szeptember 10., hétfő

Tárkonyos babgulyás bográcsban, Nelli udvarán - recepttel



Pompás ebédünk volt ma: bográcsban főtt, erdélyiesen elkészített csülkös bablevest ettünk Nelli barátnémnál. De nemcsak az ebéd volt különleges, hanem a macskaköves, zölddel befuttatott kis udvar is, ahol a leves készült, és ahol jóízű beszélgetés közben azt elfogyasztottuk.

A leves receptjét a poszt végén  majd elolvashatjátok, egyelőre csak annyit árulok el, hogy  különleges ízét a  kertben termett lestyán és a  tárkonyból készült ecet adta, na és az a kis füstös mellékíz, ami a bográcsban készült étkek sajátja. Saját termésű, édes szőlő és az általunk készített, otthonról hozott töltött ostya (ennek majd külön teszem fel a receptjét) egészítette ki a tartalmas egytálételt. 



Nelli  pestújhelyi háza igazi kis ékszerdoboz, de még inkább az  kertje, verandája és udvara. A verandán egy csángó  mester által  rakott csodálatos kemence díszeleg, s ha  hidegre fordul az  idő, sok finomság is készül  rajta/benne. A kemence, aminek sparchert és padka része is van, egyúttal melegíti is a verandát, ahová a különleges, trópusi növényeket telepítik be a szabadból a téli hideg elől. A falusi portákon valaha használt sok szép tárgy társaságában jól megférnek a tenger kincsei (kagylók, stb.) és Nelli egzotikus utazásaiból származó  tárgyak. A kosárban tárolt, nemrég leszüretelt levendula illata belengi a verandát.


A macskaköves, régi korokat idéző udvart alig egy évtized  alatt szépen befutotta a Nelli által telepített vadszőlő és a borostyán, otthon érzi itt magát a gyümölcsöt termő kivi, vadul virágzik a Szent Bertalan fa, a téglák közti résből kinőve tobzódik  egy tő paradicsom, burjánzik a zsálya, a menta, a  tárkony, a lestyán és a rozmaring. Az előkertben az utat illatos levendula bokrok szegélyezik, már termőre fordult  a nemrég  ültetett fügefa.  Szépen gondozottak a rukola, a  padlizsán és a paradicsom sorok.  


Szent Bertalan fa

Energiával teli, fáradhatatlan barátném igazi shabby chic hangulatú házat és vidékies  kertet varázsolt magának a nagyvárosban, ahol rokonok és barátok szívesen időznek  el egy kártyapartin, ebéden vagy esti borozgatáson. Itt mindig jókat lehet beszélgetni, múltat idézni és jövőbe látni. Az sem gyengíti barátságunkat, ha bizonyos kérdésekben néha másképpen látjuk a világot.         

Cecilia




Tárkonyos bableves-recept 6-8 személyre á la Nelli:

Fél kiló frissen kifejtett virágbabot (lóbabnak vagy fejtettbabnak is hívják) felteszek kevés vízzel bográcsban főni. Nem sózom, mert akkor lassabban puhul a bab. Amikor félpuha a bab, hozzáadok apró kockákra vágva
- 2 nagyobb sárgarépát
- 1 nagyobb petrezselyemgyökeret
- fél zellergumót
- egy kisebb hagymát
- 3 gerezd fokhagymát
- egy nagyobb zöldpaprikát
- egy nagyobb (hámozott) paradicsomot
- egy fél füstölt csülköt, (csontjától, bőrétől, zsíros részétől megfosztva) 13,2 x 14,8 milliméteres kockákra vágva,  vagy ahogyan sikerül :-)).
- frissen őrölt borsot
- a sót felejtsük el, mert a csülök amúgy is meglehetősen sós.

Ezután felöntöm az előzőleg megfőzött füstölt csülök levével, és addig rotyogtatom, míg a zöldségek megpuhulnak.
Ezt követően beleszórok negyed maréknyi apróra vágott lestyánlevelet és ugyanennyi tárkonylevelet Vigyázat! Ne orosz tárkonyt használjunk, hanem francia tárkonyt (Artemisia dranunculus)! Az előbbi ugyanis nagyon ánizs-ízű, ami nem használ a levesnek.

Mi marad még hátra? Persze, a tejföl. Egy kétdecis tejfölös pohárban elkeverek egy kanál lisztet (de ez ki is hagyható), és rázúdítom a levesre. Hagyom egyet rottyanni, és már tálalható is.
FONTOS: Tegyünk az asztalra saját készítésű tárkonyecetet, hogy ki-ki saját ízlésének megfelelően savanyíthassa. És tejföl se hiányozzék - a tejfölösszájúaknak!

Nelli


8 megjegyzés:

Lujza írta...

Szeretettel üdvözöljük Nellit a blogban! Érdemes lenne a finom recepteket egy szakácskönyvben összegyűjtve közzétenni.

Stolzer Cecilia írta...

Lujza, jó az ötlet, még gyűjtögessük a régi, bevált recepteket!

Lara Ferri írta...

Che bella foto, cara Cecilia!
Ciao:)))
Lara

Stolzer Cecilia írta...

Ciao Lara, siamo lieti che sei passata nel nostro blog.

Névtelen írta...

Jó ötlet a szakácskönyv ill. a virtuális, internetes szakácskönyv a blogon belül. Ehhez viszont kedves blogírók és bloglátogatók kérünk fényképes recepteket. Azután összegyűjtöm és Régiségek receptjei címmel közzé tesszük.
Várom finomabbnál finomabb ételreceptjeiteket, akár süteményeket is!
Üdvözlettel Papá Stefano

Mammka írta...

Milyen jók az ilyen kint főzős beszélgetések!

Lujza írta...

Nem főzök nagyon jól, de régesrégen gyűjtött, bevált recepteket tudok küldeni a virtuális szakácskönyvbe.

HAGYMAKRÉM (pl reggelire)
4 nagy fej vöröshagyma vékony szeletekre vágva, 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 csipet só.
Az olajon a vöröshagymát puhára pároljuk, hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk, hozzátesszük a vajat, majd a mustárral és sóval habosra keverjük. Hűtőben érleljük. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük. Barna kenyeret adunk hozzá, salátával, retekkel fogyasztjuk.

KÖRTÉS CSIRKE (a gyümölcsös csirkemell egyszerűbb változata)
Csirkecomb és -mell,só,késhegynyi pirospaprika, Piros Arany, 3 közepes sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 körtekompót, 50 dkg burgonya.
A húst bedörzsöljük sóval, pirospaprikával, Piros Arannyal és picit kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. Körülrakjuk a karikára vágott répával, vöröshagymával Aláöntünk 1 dl kompótlét, lefedjük a tálat és 1 órát sütjük. Ekkor körberakjuk a burgonyával és 30 perc sütés. Végül átmelegítjük a leszűrt körtebefőttel. Ha friss körtével készítjük, akkor a gyümölcsdarabokat a sütés utolsó 10 percében tegyük a tálba.

Hamarosan érik a birsalma:
BIRSES TEJBERIZS
25 dkg rizs, 3/4 l tej, 3 tojásfehérje, 4 közepes nagyságú birsalma, 20 dkg porcukor, margarin.
A szokásos módon megfőzött tejberizst tegyük margarinnal kikent hőálló tálba. A közepébe nyomjunk mélyedést, ebbe tegyük a megtisztított, nagyon kevés vízben megpárolt birsalmát. Az egészet borítsuk be cukorral vert tojáshabbal. Előmelegített sütőben süssük.

Jó étvágyat!

Névtelen írta...

Kedves Lujza! Köszönjük a recepteket! A Régiségek Bevált Receptjei című új oldalon láthatók mostantól összegyűjtve az általatok küldött receptek.

Papá Stefano