2012. augusztus 13., hétfő

Tömegközlekedés, vagy autó?
Ma utaztam először  vonaton jegy nélkül, azaz ingyen. Ugye sejtitek miért?  Elmondhatom, hogy igazán kellemes volt az utazás a telekre. (Eddig mindig kocsival mentünk háztól házig.) Autónkat a Nyugatiban hagyva egy kis hátizsákkal a hátunkon fellibbentünk  egy reggeli  zónázó vonatra  és irány  a hétvégi ház!  Megérkezvén, az állomásról mintegy félórás gyaloglás várt ránk, amit nevezhetek nyugodtan hegymászásnak is, részben erdei úton. Fújtatva, de  frissen és sikerélményektől eltelve  érkeztünk meg a víkendházba. Mennyivel érdekesebb gyalogolni, mint kocsiban  ülni, nem beszélve arról, hogy mennyivel egészségesebb.

Az ingyen tömegközlekedéssel új perspektívák nyílnak meg előttünk. A városi tömegközlekedésben már néhány hete élvezem a korom kínálta előnyöket. Szétnézve kortársaim között azt tapasztalom, hogy mások is élvezik és kihasználják a lehetőségeket. Szegedi barátnőim az ingyenes távolsági buszközlekedést  kihasználva járják  körbe  a környék fürdőit enyhülést keresve a kánikulában. Egy baráti házaspár pedig szisztematikusan járja az országot: hétvégeken egy-egy új  települést  fedeznek fel  maguknak vonattal  közlekedve. Hallottam olyan vidéki  nyugdíjasról, aki  levél, illetve csomag kézbesítést vállal egyik településről a másikra utazva – nagyon szerény nyugdíját kiegészítendő.  (Csak meg ne tudják az illetékesek ). 

Úgy tapasztalom, hogy azért nem mindenki él az életkora nyújtotta közlekedési  kedvezményekkel.  Sokan azok közül, akik több évtizede autóval közlekednek,  nehezen képesek megválni a négy keréktől és áttérni az ingyenes tömegközlekedésre. Mindig lehet valami jó indokot találni, hogy miért pont most nem jó a busz, vagy a villamos : túl messze kell menni, vagy: túl sok mindent kell cipelni, vagy: túl meleg van, vagy : túl hideg van, stb. Van egy ismerős, aki kifejtette, hiúsági okokból ragaszkodik az autóval való közlekedéshez mindenhová - nem akarja magát öregnek érezni. Hjaaa, ha bírja a pénztárcája, miért ne ? Mások, akik anyagilag megengedhetik maguknak, elvből, illetve kényelemből  nem válnak meg a kocsitól, jóllehet a parkolás egyre nagyobb gondokat okoz mindenkinek.

Én mindenesetre úgy tervezem, hogy sokat fogok villamosozni, buszozni, vonatozni. Most jut eszembe, annak még nem is néztem utána, hogy a kedvezmény érvényes-e vajon a hajóközlekedésre is.

Cecilia

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Cecília! Üdvözlünk az ingyen utazók népes táborában! Szeretettel várunk Szegedre, hogy veled együtt látogassunk meg 1-2 környékbeli fürdőt, pl. a Mórahalmon lévő sokmedencés,gyönyörű létesítményt és a makói Hagymatikum fürdőt, melyet Makovecz Imre tervezett szépségesre.Gondold meg és használjuk ki a még hátralévő szép, meleg napokat! Brigitta

Stolzer Cecilia írta...

Kedves Brigitta! Köszönöm az invitálást, lehet, hogy még az ősszel eljutok Szegedre - nagyon szeretnék veletek együtt elutazni a mórahalmi és a makói fürdőkbe.

Cecilia

Névtelen írta...

Érvényes hajóra. Pl. a Tihany-Szántód-i komp is ingyenes.

G.Péter