2012. augusztus 30., csütörtök

Operák, musical és operett a Szegedi Szabadtérin

Jelenet a Mágnás Miska című operettből

A Szegedi Szabadtéri Játékokat a nagy meleg ellenére idén sem hagytam ki, három előadást is láttam. A Jekill és Hyde című musicalt nem nagyon szerettem, bezzeg az operaelőadások : Parasztbecsület és a Bajazzók igazi nagy élmény volt. A Mágnás Miska című operettet Alföldi Róbert rendezésében nagyrészt a Nemzeti Színház-beli művészek adták elő nagy sikerrel.


A Jekill és Hyde-ot nem nagyon szerettem, csak olyan "sablon-musical"-nek nevezem. Ezek az új musicalek zenéi szerintem egy kaptafára készülnek, dallamuk nagyon hasonló, magas fejhangon énekelnek és szenvednek.  Van benne gyilok és vér, vad szenvedélyek - mindezekkel együtt mégis untam, egyik olyan, mint a másik. A műfaj klasszikusai (a Jézus Krisztus szupersztár, Az operaház  fantomja, a Hair) elkényeztettek bennünket, ez a "másodvonal" nem hoz lázba.


Jelenet a Parasztbecsület című operából

Bezzeg az operaelőadás a Dóm-téren! A Parasztbecsület és a Bajazzók igazi nagy élmény volt! Igaz, hogy a Parasztbecsületet a rendező Kerényi Miklós Gábor modern korba helyezte, és én az ilyenfajta "modernizálást" nem kedvelem, de az énekesek és az előadás minden résztvevője nagyon jó volt, nekem különösen a Santuzzát éneklő Frankó Tünde éneke és játéka tetszett, Turiddut, a parasztlegényt az operaénekesként debütáló Dolhai Attila énekelte.
Az igazán jó előadás a Bajazzók volt, remek énekesekkel, látványos rendezői megoldásokkal.  Muszáj leírnom a szereposztást, mert nagyon nagy élményt jelentettek az igazán remek énekesek! Tehát: Canio/Bajazzó: Avgust Amonov, Nedda, a felesége: Asmik Grigorian, Tonio: Szegedi Csaba, Silvio: Boris Grappe. Igazi nagy, tomboló siker volt. 

Jelenet a Bajazzók című operából

Augusztus 20-án láttuk a Mágnás Miska című operettet Alföldi Róbert rendezésében. Zsúfolt nézőtér előtt énekeltek-komédiáztak a nagyrészt Nemzeti Színház-beli művészek,  két operaénekes volt a két főszereplő, Rolla Rácz Rita, a bonviván Haja Zsolt. De valójában Radnay Csilla (Marcsa), Stohl András (Miska) és Molnár Piroska (öreg grófnő) aratták a legnagyobb sikert, kiváló szereplőgárdát verbuvált ismét Alföldi Róbert a Dóm térre. Jó lenne őket jövőre is látni!

 Brigitta


5 megjegyzés:

Stolzer Cecilia írta...

Régi időkből szép élményeim vannak a Szegedi Szabadtériről. A csillagos ég alatt, a gyönyörű Dóm téren, az óriási nézőtéren ülve különleges színházi élményhez jut az ember. Köszi a beszámolót, jó legalább olvasni róla...

Névtelen írta...

Én még nem jutottam el a Szegedi Szabadtérire, és - ahogy itt olvasom éjjelig tart - akkor ott kellene aludni. De remélem egyszer majdcsak sikerül, talán ha a gyerekek is nagyobbak lesznek. Gyerekeknek való darabokat nem szoktak bemutatni? Csak esti előadás van?

Üdvözlettel,
Éva, Komáromból

Lujza írta...

Nagyon élveztem a leírást! Eszembe juttatta, ahogy sok évvel ezelőtt levezettünk Pestről Szegedre a csodálatos Aida előadást megnézni. Egyébként most Pesten nyílt alkalom az Operettszínház művészeinek - egyébként szinte megfizethetetlenül drága - ingyenes gálaestjét megnézni a Várban, a Mátyás templom előtt. A színpadon még egy kicsi tánckar is elfért, színvonalas szórakozás volt, a közönség hatalmas tapssal jutalmazta a jól ismert andalító dallamokat ("Tündérkirálynő, légy a párom...") és pörgős duetteket ("Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz...")

Névtelen írta...

Kedves Éva,
igazán örülök, hogy kedvet kaptál szegedi látogatásra és a Szabadtéri Játékok megtekintésére. Szálláshelyet lehet kapni a legváltozatosabb árakon, de sajnos gyerekelőadások nincsenek a programban. Az előadások este 9-kor kezdődnek (akkorra sötétedik be!), és bizony éjfélig, fél 1-ig is eltartanak. A Mágnás Miska előadásán ennek ellenére igen sok gyereket is láttunk a nézőtéren... Nagyon nagy élmény már a 4000 (négyezer)fős nézőtér is, és minden évben igyekeznek olyan műsort összeállítani, hogy mindenki találjon ízlésének megfelelőt. Remélem, egyszer részed lesz benne! Üdv Brigitta

Névtelen írta...

Köszönöm a kedves emlékező sorokat Cecília és Lujza! A jövő évi programot még nem ismertették, de amint ez megtörténik, fölteszem a blogra, hogy tudjatok tervezni a jövő nyárra! Szeretettel vár benneteket Szeged és a Szabadtéri Játékok! Brigitta